Metsähallitus rakentaa tällä hetkellä omasta itsestään kaikille kelpaavaa kompromissia. Työ ei ole pieni, sillä ainekset ovat ääripäistä. Pääjohtaja Esa Härmälä laskee, että 1990-luvun talousmetsäpainotteisesta metsänhoidosta hypättiin 2000-luvun alussa voimakkaasti metsän suojeluun.
– Synteesin tekeminen ei ole mahdotonta, mutta haastetta siinä toki riittää. Tekeillä olevassa luonnonvarasuunnitelmassa haetaan kumppanien kanssa keinot yhdistää parhaat puolet. Tässä tulee avuksi se, että metsää riittää nyt jokaiselle, minkä lisäksi muun muassa biotalous on nousussa. Kainuulaisella puupurulla ajetaan kohta maantiellä.
Esimerkiksi Kainuussa Metsähallituksen hallinnassa on noin miljoona hehtaaria talousmetsää, suojelualueita ja luontokohteita. Härmälä myöntää, että Metsähallituksen tehtävä on ristiriitainen.
– Valtio vaatii tuloutettavaa tuloa, minkä seurauksena olemme joutuneet myymään tuottavaa omaisuutta. Luontojärjestöt eivät myöskään aina luota meidän tekemisiimme talouspuolella. Meidän hakkuitamme on arvosteltu muun muassa Ylä-Kainuussa, mutta oikeuskäsittelyissä on todettu, että me emme ole rikkoneet yhtään säädöstä.
Tuoreella pääjohtajalla on kuitenkin epäilys siitä, mistä kohut perintökohteiden tai liito-oravien asuinseutujen tuhoamisesta johtuvat.
– Voi olla, että joidenkin mielestä hakkuita koskevat lait ja säädökset ovat liian löysiä. Koska lakia on hankala kyseenalaistaa, tikun nokkaan nostetaankin lakia toiminnassaan noudattava Metsähallitus.
Metsähallitus haluaisi suunnitella kaiken itse
Kajaanissa vieraillut Metsähallituksen pääjohtaja Esa Härmälä arvioi, että talous- ja luontoarvojen yhteensovittaminen voi onnistua luottamalla tekijöihin.
– Tässä tarvitaan monenlaista osaamista, ja kaikki se osaaminen löytyy Metsähallituksen sisältä. Paras tulos arvojen yhteensovittamisessa saavutettaisiin, jos Metsähallitus voisi ensin tehdä valmiit suunnitelmat ja keskustella sitten niistä eri sidosryhmien kanssa. Keskeneräisten asioiden tuominen esille neuvottelupöytään tai julkisuuteen ei tuo hyvää lopputulosta.
Härmälän mukaan toimintakenttä on laaja, ja laajenee koko ajan.
– Talousmetsien ja suojelun lisäksi biotalous avaa mahdollisuuksia, samoin vesistö- ja kulttuurikohteet. Esimerkiksi Kainuussa Oulujärven rooli nostetaan esiin luonnonvarasuunnitelman tekemisessä. Kulttuurikohteista myös vuoden alusta Metsähallituksen huolehdittavaksi tullut Kajaanin linna tarjoaa omat mahdollisuutensa.
Yli 40 prosenttia Kainuun pinta-alasta on Metsähallituksen hallinnassa, metsätaloudessa sillä on kolmanneksen osuus.
– Me tarvitsemme Kainuuta, ja Kainuu tarvitsee myös meitä, pohtii Härmälä Kajaanissa.