Varo, hirvi! huutaa autokoulunopettaja ajoharjoitteluradalla. Hirviä ei tietenkään radalla näy, vaan tarkoitus on harjoitella todenmukaisesti tilannetta, jossa matkustaja huomaa vaaratilanteen kuljettajan huomion herpaantuessa.
– Ajoharjoitteluradalla oppilaat saavat tärkeää tietoa ja kokemusta siitä, mitä auton hallinta vaikeissa oloissa on. Hyvä autonkäsittelytaito ei tee kenestäkään hyvää kuljettajaa, vaan tilanne saattaa kääntyä jopa päinvastaiseksi, muistuttaa oppilaansa ajoharjoitteluradalle tuonut autokoulunopettaja Lasse Järvinen.
Samaa mieltä on liikennettä ja onnettomuuksia tutkinut asiantuntija.
– Onnettomuustilastojen mukaan monesti juuri ne, joilla on hyvät autonkäsittelytaidot saattavat aiheuttaa enemmän onnettomuuksia, koska tällaiset kuljettajat saattavat ottaa enemmän riskejä ja pitävät ajotaitojaan liiankin hyvinä, kertoo Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin johtava asiantuntija Inkeri Parkkari.
Liikenneturvan koulutusvastaava Toni Vuoristo on samaa mieltä.
– Esimerkiksi liukkaan ajon kurssit ovat suosittuja, mutta autonkäsittelytaitoja tärkeämpänä pitäisin vaikka ennakoivan ajon kurssia, joka opettaa lukemaan liikennettä.
Jos ja kun liikenteessä joskus käy niin, että kuski menettää hallinnan ja auton perä lähtee luisuun, opettajalla Järvisellä on yksi neuvo.
– Käännä luiston suuntaan.
Sukupuoli ei tee hyvää kuljettajaa
Miehet ovat kaahareita ja ottavat turhia riskejä, naiset taas ylivarovaisia – onko kliseisessä väitteessä perää?
– Voi sanoa, että miehet hallitsevat ajoneuvon, naiset päänsä, naurahtaa Parkkari.
Onnettomuustilastot tukevat käsitystä, vaikka kyse onkin yleistyksistä.
– Mieskuljettajille sattuneille onnettomuuksille on tyypillistä se, että on kesä, hyvä keli ja ajetaan liian lujaa, jolloin auto lähtee lapasesta. Alkoholilla on usein osuutta tapahtumiin. Naiskuljettajille tyypillinen onnettomuus on sellainen, että auton hallinta menetetään talvella huonoissa olosuhteissa, Parkkari sanoo.
Myös seniori voi pärjätä ratin takana moitteetta
Iäkkäitä kuljettajia on liikenteessä yhä enemmän. Kokenut autokoulunopettaja uskoo ikäautoilijoidenkin pärjäämiseen.
– Jos on ajanut vuosikymmeniä ja aina päässyt turvallisesti perille, se kertoo siitä, että taidot ovat tallella ja kuljettaja osaa lukea liikennettä eikä aja taitoihinsa nähden liian kovaa, sanoo Lasse Järvinen Autokoulu Baanasta.
Järvinen on kuitenkin sitä mieltä, ettei lisäoppi olisi pahasta, vaikka selviääkin liikenteessä nykytaidoilla.
– Suosittelen lämpimästi esimerkiksi harjoittelua liukkaan ajon radalla, sillä kaikkien autoilijoiden olisi hyvä kokea, miltä tuntuu tehdä vaikka lukkojarrutus ABS-jarruilla. Samalla saisi kokemusta siitä, miten oma auto käyttäytyy tällaisissa tilanteissa.
Kertaus kannattaa
Suomesta löytyy paljon sellaisiakin autoilijoita, jotka käyvät kertaamassa ajotaitojaan oma-aloitteisesti.
– Esimerkiksi Autoliiton järjestämät liukkaan ajon kurssit ovat yleensä aina täynnä ja jopa peruutuspaikat ovat kysyttyjä, kertoo Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.
Moni kuljettaja on liikkeellä esimerkiksi siitä syystä, että autoissa on nykyään paljon turvatekniikkaa. Jos alla on uusi auto, halutaan oppia, miten se toimii eri tilanteissa.
– Autoissa on paljon hallintaan liittyvää tekniikkaa, esimerkiksi ajonvakautusjärjestelmiä ja luistonestojärjestelmiä, ja näidenkin toimintaan on hyvä perehtyä. Nyrkkisääntönä voi sanoa, että siinä vaiheessa, kun luistonestojärjestelmä puuttuu peliin, on jo tehty jotain väärin, muistuttaa Vesalainen.
Myös Lasse Järvinen on tietoinen turvajärjestelmistä ja niiden vaikutuksesta oppilaiden suoritukseen.
– Kytkemme ajoharjoitteluradalla usein esimerkiksi luistoneston pois päältä. On hyvä, että oppilas saa tuntumaa auton käyttäytymiseen sekä järjestelmien kanssa että ilman.
Taitava kuski on monen tekijän summa
Asiantuntijat summaavat hyvän kuljettajan muutamaan tärkeään ominaisuuteen.
– Hallitseeko hän auton eri tilanteissa? Ottaako muut liikenteessä olijat huomioon? Voi sanoa, että moni klisee pitää paikkansa, eli hyvän kuljettajan ajo on sujuvaa, turvallista ja muut huomioon ottavaa, sanoo Trafin johtava asiantuntija Inkeri Parkkari.
Autokoulunopettaja Lasse Järvinen Autokoulu Baanasta korostaa, että tärkeintä on tuntea omat rajansa.
– Välttämättä paras kuski ei ole se, joka on paras auton käsittelijä vaan se, joka tiedostaa omat taitonsa ja ajaa kykyjensä mukaan.