Asiakkaat liikkuvat eri tavalla ostoskeskuksessa: yksi rientää suoraan maitohyllylle, toinen taas pyörii päämäärättömästi shoppailemassa.
Asiakkaiden reitit ovat uuden teknisen laitteen, syvyyskameran, mielenkiinnon kohde. Sitä kehittää VTT:n erikoistutkija Sari Järvinen.
– Siinä ei ole hirveesti mutkia ja se eteneminen on suhteellisen rivakkaa, kun on tiedossa, mihin ollaan menossa ja on selvä päämäärä. Sitten tämmönen shoppailija, joka ei tiedä, mihin hän haluaa, niin siitä reitistä voi erottaa, että minkälainen se tavoite on ollut.
Syvyyskamera havainnoi kauppakeskuksen asiakkaita infrapunasäteilyn avulla. Se ei muodosta valokuvaa asiakkaista siinä mielessä, että sen avulla pystyisi tunnistamaan ihmisiä, mutta se taltioi tarkasti anonyymiksi jäävien ihmisten kulkureitit kaupassa.
– Yksittäinen kauppias voi tämän avulla saada selville, että mitkä ovat mielenkiinnon alueet siellä hänen liikkeessään, eli minne asiakkaat luontaisesti kaikki päätyy.
Ei tunkeudu yksityisyyteen – ainakaan vielä
Rovaniemeläinen kauppakeskus Rinteenkulma on yksi paikka, missä syvyyskameraa kokeillaan pilottihankkeessa. Kauppakeskuspäällikkö Pekka Rinteen mukaan kameralla selviää muun muassa se, mikä on vetovoimaisin myymälä.
– Plus sitten se, että jos tehdään jotain toimenpiteitä tai kampanjoita sun muuta, niin kuinka se vaikuttaa tähän ihmisvirtaan.
VTT tutkii kameran käyttöä ensisijaisesti kaupoissa mutta myös toimistoissa ja senioriasunnoissa. Koska syvyyskamera ei tunkeudu kovin syvälle ihmisen yksityisyyteen, sitä voitaisiin käyttää esimerkiksi vanhusten turvana, sanoo erikoistutkija Järvinen.
– Eli kun puhutaan vanhuksista, jotka asuvat itsenäisesti omissa asunnoissaan, pystyttäisiin tunnistamaan, onko siellä aikainen merkki jostain ongelmasta, johon kannattaisi puuttua ajoissa ennen kuin siitä tulee isompi ongelma.
Syvyyskamera lienee suhteellisen ongelmaton ihmisten yksityisyyden kannalta tässä muodossaan, sillä meitä valvotaan kaupoissa muutenkin. On kuitenkin vain ajan kysymys, milloin teknologia kehittyy niin pitkälle, että meidän ostoskäyttäytymistämme voitaisiin valvoa reaaliajassa – aina sitä myöten, että kauppa tietäisi jokaisesta asiakkaasta nimeltä, mitä tuotteita he ovat katselleet kaupoissa.