Ydinsukellusvene K-159 upposi Barentsinmereen kovassa merenkäynnissä elokuun 30. päivänä 2003 Murmanskin lähellä Kuolavuonon suulla, kun sitä oltiin hinaamassa ponttonien varassa romutettavaksi.
Hylkyä on tutkittu viimeksi vuonna 2007 ja silloin siinä ei havaittu vuotoja.
Venäjän ja Norjan tutkijoiden oli määrä kesäkuun lopussa ja heinäkuussa tutkia hylkyä. Viime tingassa matka lykättiin elokuuhun. Norjan säteilyturvakeskuksen NRPA:n mukaan syyksi ilmoitettiin Venäjän tutkimusaluksen Ivan Petrovin tekniset ongelmat.
Norjan säteilyturvakeskuksen mukaan syytä huoleen mahdollisesta radioaktiivisesta vuodosta tulevaisuudessa on, koska K-159:n kahta reaktoria ei ollut valmisteltu dumpattavaksi mereen ja törmäyksessä merenpohjaan sukellusveneen kuori vaurioitui.
Plutoniumia, cesiumia, strontiumia
Hylky lepää 246 metrin syvyydessä. Norjan säteilyturvakeskuksen NRPA:n mukaan K-159:n moottoreina toimineet kaksi ydinreaktoria oli suljettu vuonna 1989, mutta niissä oli aluksen upotessa jäljellä 800 kiloa käytettyä ydinpolttoainetta.
Säteilyturvakeskuksen STUK:n Pohjois-Suomen johtaja Dina Solatie osallistui hiljattain Murmanskissa valmiusharjoitukseen ja keskusteli norjalaisten kollegoiden kanssa tutkimusmatkasta K-159:n hylylle.
– Heidän tarkoituksensa on mennä hylylle ottamaan sieltä vierestä ympäristönäytteitä, sedimenttinäytteitä, vesinäytteitä, kalanäytteitä ja katsomaan ihan missä kunnossa tämä hylky on ja reaktorit ja kuvaamaan ja katsomaan että siitä ei ole mitään vuotoja tapahtunut.
STUK:n Dina Solatien mukaan K-159:n käytetty ydinpolttoaine sisältää plutoniumia, cesiumia ja strontiumia. Solatien mukaan niiden vuoto olisi riski ympäristölle.
– Meriympäristölle tietenkin siellä kaloihin voi kertyä radioaktiivisia aineita ja merivirrat sitten kuljettaa näitä aineita ja osa sedimentoituu, mutta mitään säteilyvaaraa kuitenkaan ei ihmisille tai Norjan asukkaille ei tämmöisestä vuodosta olisi.
Hylyn lähin suurkaupunki on Kuolavuonon perukassa oleva Murmansk. Hylystä on Norjan puolelle 130 kilometriä.
Hylyt pitäisi nostaa
Norjan säteilyturvakeskuksen mukaan K-159 hylky on suurin yksittäinen mahdollisen radioaktiivisen päästön lähde Arktisella merialueella.
Solatien mukaan K-159 ohella vaarallisin on Novaja Zemljan vesillä Karanmeressä oleva ydinsukellusvene K-27 hylky. Alus dumpattiin vain kolmenkymmenen metrin syvyyteen 1980-luvulla. Norjan viranomaisten mielestä Venäjän tulisi nostaa ydinsukellusveneiden hylyt pois vaarantamasta ympäristöä. Myös säteilyturvakeskuksen Dina Solatie pitää nostoa parhaana vaihtoehtona.
Jäämeressä on tuhansia Neuvostoliiton ja Venäjän ydinasehankkeista peräisin olevia jätteitä joka tahallaan upotettuja tai onnettomuuksissa uponneita. Kaikkia niitä ei asiantuntijoiden voida koskaan nostaa pois merestä.
Venäjä sakotti Suomelle annetuista tiedoista
Venäjä alkoi vaikeuttaa tiedonsaantia radioaktiivisista jätteistä viime vuosikymmenen lopulla, kertoo johtaja Dina Solatie säteilyturvakeskuksesta. Ympäristönäytteet alkoivat juuttua Venäjän tulliin eikä niitä saatu Suomeen. Siksi Solatie kävi itse hakemassa näytteet Norjan Kirkkoniemen satamasta sinne poikenneelta Venäjän tutkimusalukselta kesällä 2009.
– Tehtiin sillä tavalla, että tämä venäläisten tutkimusalus pysähtyi Kirkkoniemessä ja me ajoimme Norjaan ja sitä kautta saimme näytteet Suomeen heti. Siitä seurasi sakkoja venäläiselle yhteistyökumppanille.
Solatien tietojen mukaan sakot olivat tuntuvat eikä Venäjän tutkijoiden keräämiä näytteitä sen jälkeen ole haettu Norjasta.
Jäämeren kala vielä puhdasta
Pohjoisen Jäämeren kaloissa turskassa, seitissä ja lohessa on Solatien mukaan vähän radioaktiivisia aineita. Radioaktiivisuus on peräisin Neuvostoliiton Novaja Zemljalla ilmakehässä 1950- ja -60 luvuilla tekemistä ydinpommien räjäytyksistä.
– Pitoisuudet on todella pieniä. kaloissa on ollut alle yksi becquerelli kilossa esimerkiksi radioaktiivista cesiumia mikä on sata kertaa vähemmän näissä Arktisen meren kaloissa kuin esimerkiksi Itämeren kaloissa.
Itämeren kalojen kuten lohen radioaktiivisia aineita lisäsi Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuus vuonna 1986.
Venäjä pystyttää muistomerkin Novaja Zemljan ydinräjäytysten kunniaksi
Jäämeren radioaktiivisista aikapommeista on kirjoitettu ja pidetty monta kansainvälistä kokousta parin vuosikymmenen ajan. Länsi on antanut Venäjälle paljon rahaa sotkun siivoamiseen laihoin tuloksin.
Norjalainen uutissivusto BarentsObserver kertoi äsken, kuinka Italian maksama ydinjätteiden kuljettamiseen tarkoitettu uusi laiva Rossita on maannut käyttämättömänä Murmanskin satamassa kaksi vuotta. Norja rahoittaa samalla vanhan venäläisen ydinjätekuljetuslaivan Serebryankan remonttia.
Syyskuussa Venäjä pystyttää BarentsObserverin mukaan muistomerkin Novaja Zemljan ydinasekokeiden tekijöiden kunniaksi. Neuvostoliitto räjäytti Novaja Zemljalla ilmakehässä ydinpommeja vuosina 1950- ja 60 luvuilla ja maan alla vuoteen 1990 asti.